Clicky

BLOGI: Siklataloa rakentamassa – punainen koti

Juttusarjassa Siklan asiakas kertoo kokemuksistaan koko rakennusprojektin ajan.

2017: MARRASKUUJOULUKUUTAMMIKUU
2018: HELMIKUUMAALISKUUHUHTIKUUTOUKOKUUKESÄKUUHEINÄKUUELOKUULOKAKUUJOULUKUU 
2019: TAMMIKUU

 

Marraskuu 2017

Uutta kohti

Olemme seuranneet tiiviisti viimeisen puolentoista vuoden ajan asuinalueemme ja lähialueiden asuntotarjontaa ja pohtineet erilaisia vaihtoehtoja tuleville vuosille. Ajatuksena perheellämme on ollut päästä aivan uuteen kotiin, joka palvelee tulevien vuosien muuttuvia tarpeitamme. Perheemme nuorista toinen on täysi-ikäisyyden kynnyksellä ja toinen pian 16-vuotias. Etsimme ratkaisua, joka taipuu tulevien vuosien väheneviin asukkaisiin, mutta joka vielä joitakin vuosia toimii nelihenkisen perheemme ja yhden koiran pesänä.

Tapaamisia ja keskusteluja myyntiedustajan kanssa

Asuntotarjontaa tutkiessamme vastaan tuli asuinalueellamme sijaitseva tontti, johon saisi Siklan kautta tontin lisäksi myös talon. Ajatuksenamme ei ollut alun perin lainkaan ryhtyä rakennusprojektiin, mutta ajattelimme, että käymme kuitenkin juttelemassa Siklan konttorissa heidän tarjoamastaan kokonaisuudesta. Ensimmäisen tapaamisen jälkeen meillä heräsi ajatus, että ehkäpä voisimme kuitenkin harkita rakennuttamista, koska Siklan tarjoama Täysvalmis-kokonaisuus tuntui riskittömältä ja helpolta ratkaisulta.

Tapasimme Siklan myyntiedustajaa useita kertoja jo ennen tilausvahvistusta. Hän kuunteli ajatuksiamme ja vastasi sekä kasvotusten että sähköpostilla lukuisiin kysymyksiimme, tarkennuspyyntöihin ja toivomuksiimme.

Sikla tarjosi meille jo ennen kaupantekoa erilaisia vaihtoehtoja talosta kyseiselle tontille, mikä oli iloinen yllätys. Saimme siis jo tässä vaiheessa juuri meille räätälöityjä ratkaisuja ja pohjapiirustuksia.

Kartoitimme toki asiaa myös muiden talotoimittajien tarjonnasta ja olimme yhteydessä perheeseen, joka jo asuu Siklan rakentamassa kodissa. Selvityksen tuloksena meille vahvistui, että jos ryhdymme rakennusprojektiin, toteutamme sen Siklan kanssa. Nyt olemme vahvistaneet tilauksen ja yhteistyömme Siklan kanssa on virallisesti käynnissä.

Hyvää arkea rakentamassa

Tonttimme kaava mahdollistaa vain melko perinteisen mallin rakentamisen. Tämä sopii meille mainiosti, koska olemme joskus puolihuolimattomasti puhuneet: ”Jos rakentaisimme, niin mukava olisi oma punainen tupa”. Nyt perheellemme on sellainen tulossa, kun päädyimme Siklan mallistosta löytyvään perinteiseen talomalliin, johon meille tehtiin toivomamme muutokset. Yksi näistä oli varmistaa ikkunoiden sijoittelu niin, että koiramme pääsee tarkkailemaan kotiin saapuvia. Kaikki perheemme jäsenet on siis huomioitu ja rakennusprojekti voi alkaa.

 

Joulukuu 2017

Asiakaspäällikkö apuna

Talokaupan solmimisen jälkeen olemme saaneet Siklan asiakaspäällikön mukaan projektiin. Asiakaspäällikkö on säännöllisesti meihin yhteydessä ja informoi asioiden etenemisestä. Kaikki Siklatalon rakentamiseen liittyvät tiedot ja dokumentit löytyvät Hanska-hallintapaneelista, josta pääsemme myös asiakkaana katsomaan tietoja. Hanskasta löytyy lisäksi kaikki projektin yhteyshenkilöiden tiedot vastaavasta työnjohtajasta sisustussuunnittelijaan.

Meillä asiat ovat nyt siinä vaiheessa, että Siklan toimesta on tontillamme tehty maaperätutkimus ja nyt työn alla on rakennuslupahakemuksen valmistelu. Tämän osalta tapaamme Siklan toimistolla lähipäivinä, jolloin pääsemme vielä katsomaan kuvat ja muut dokumentit ennen rakennuslupahakemuksen toimittamista.  

SiklaTäysvalmis tuntuu meistä hyvältä ja oikealta ratkaisulta, ammattilaiset hoitavat hommat ja meitä informoidaan sekä kutsutaan tapaamisiin sovituissa vaiheissa. Arvostamme sitä, että meidän ei tarvitse kysellä asioiden etenemisestä vaan meihin ollaan asiakaspäällikkömme toimesta säännöllisesti yhteydessä ja pääsemme vaikuttamaan toivomiimme asioihin.

     

Ennen Siklataloa

Tonttimme kaavamääräyksiä tutkiessamme kiinnostuimme tulevan kotimme alueen historiasta ja kartoitimme sitä menneinä viikkoina. Talomme on rakentumassa ympäristöön, josta ensimmäiset merkinnät historiankirjoissa ovat keskiajalta eli kuudensadan vuoden takaa vuodelta 1417.  Siklatalo on nyt rakentumassa entisen Suuren Rantatien (Kuninkaantien) läheisyyteen, joka oli aikoinaan vanha postireitti Norjan Bergenistä Tukholman kautta Maarianhaminaan, edelleen Turkuun ja Etelä-Suomen halki Pietariin asti. Tietä kulkivat kuninkaat ja heidän kuriirinsa, piispat, kauppiaat, taiteilijat ja armeijat. Tästä historiallisesta ympäristöstä johtuen alueen kaavamääräys on melko ”tiukka” ja tontillemme on mahdollista rakentaa vain perinteinen punainen talo. Siklatalo taipuu siis myös näihin vaatimuksiin.

Meillä on kartoituksessa kaupunginmuseon kuva-arkistosta muutamia historiallisia kuvia tonttimme alueesta. Kuvat voivat mahdollisesti olla myös tavalla tai toisella osana uuden kotimme sisustusta. On mielenkiintoista nähdä, miltä tulevan Siklatalomme ympäristö on näyttänyt aikoinaan, kun nykyisin alue on kaikkien palveluiden läheisyydessä.  

Toivotamme hyvää ja punaista joulua Siklan henkilökunnalle sekä kaikille Siklatalon ystäville!

 

Tammikuu 2018

Rakennuslupaa odotellessa

Tapaninpäivänä 2017 sähköpostiimme saapui ilmoitus, että hanke on edennyt seuraavaan vaiheeseen; rakennuslupahakemus on jätetty. Tämä tarkoittaa, että hakemus on nyt vireillä ja odottaa viranomaisen käsittelyä. Siklan kanssa asiat etenevät siis myös joulunaikaan. Myös koiramme kävi tarkistamassa tulevat ”tilukset” pyhien aikana.

Vuosi 2018 käynnistyi asiakaspäällikkömme yhteydenotolla ja saimme häneltä infokirjeen tulevista valinnoista. Valintoja ja vaikutusmahdollisuuksia on paljon. Helmikuun loppuun mennessä vahvistamme Siklan ammattilaisten ja heidän yhteistyökumppaniyritysten kanssa kaluste-, sisustus, sähkö-, tulisija-, laude-, paneeli-, väliovi-, vesikaluste sekä ikkuna- ja ovisuunnitelmat. Ja mikä parasta, tämäkin asia toimii Siklan kanssa sujuvasti. Siklan eri yhteistyökumppanit ovat meihin yhteydessä ja toimittavat perustiedot ja pohjasuunnitelmat, joihin voimme sitten vaikuttaa toiveemme mukaisesti. Olimme jo ideoineet ja tehneet inspiraatiokarttaa vuodenvaihteen aikoihin, jonka toimitimme heti alkuvuodesta ensimmäiseksi Siklan kalusteyhteistyökumppani Puustellille suunnittelun pohjaksi. On ollut mukava koko perheen kesken pohtia valintoja ja urheilevilla teineillämme olikin erityistoiveita muun muassa suihkutilan vesikalusteisiin.  

Kaikessa arjen kiireessä ja rajallisissa aikaresursseissa olemme tyytyväisiä siihen, että meillä on Siklan ammattilaiset edistämässä asioita ja rakentamassa taloa. Haluamme vielä erikseen kiittää asiakaspäällikköämme Mirkaa, jolla on todella ”homma hanskassa”. Asiakaspäällikkömme kanssa asiat etenevät ja vastaukset kysymyksiimme saapuu nopeasti. Kiitos Mirka!

 

Helmikuu 2018

Lupa rakentaa

Se oli torstai 8. helmikuuta, kun lupa rakentamiseen saapui. Lupaprosessi meni suhteellisen joutuisasti, vaikka toki sen aikana oli muutamia isompia asioita selvitettävänä ja myös pohdittavana. Hyvässä yhteistyössä Siklan ja kaupungin kanssa nämä muutamat erityistä selvitystä vaatineet asiat saatiin kuitenkin ratkaistua. Kiitos jälleen asiakaspäälliköllemme ja lisäksi Siklan rakennesuunnittelija Erkille aktiivisesta asioiden edistämisestä. Nyt vain sitten odottelemme, että tontilla alkaa tapahtua.

Mikä on meille tärkeää?

Helmikuun aikana olemme tehneet myös suurimman osan talon materiaali- ja varustevalinnoista. Siklan Täysvalmis kokonaishintaan kuuluva kokonaisuus on kattava, mutta toki tässä vaiheessa oli mahdollisuus pohtia myös vielä muutoksia ja täydennyksiä. Tämä on rakennusprojektissa luonnollisesti se vaihe, jossa aivan kaikki unelmat eivät aina kohtaa budjettia. Siksipä olikin hyvä pysähtyä miettimään, että mitkä ovat meidän perheelle niitä tärkeitä asioita, joihin haluamme tehdä lisäpanostusta. Meidän perheessä nämä asiat olivat erityisesti keittiökalusteiden materiaali, eri tilojen lisäsäilytysratkaisut ja tietysti muutama nuortemme erityistoive. Kuulostaa ehkä arkiselta mutta arkeahan siellä kotona eletään. Toki tätä ”Mikä on meille tärkeää?” -näkökulmaa olimme pohtineet merkittävästi jo talomme pohjaratkaisun suunnittelu- ja päätösvaiheessa.


Sisustussuunnittelijan avustuksella löysimme meille sopivat värit ja pintamateriaalit.

Inspiroivia kohtaamisia

Tärkeiden valintojemme apuna meillä on ollut Siklan erinomainen yhteistyökumppaniverkosto. On ollut hyvä tehdä ratkaisuja kunkin osa-alueen ammattilaisen kanssa. Kaikki tämä palvelu kuuluu siis Sikla Täysvalmis –hintaan ja kokonaisuuteen. Värisilman sisustussuunnittelijan kanssa työstimme yhdessä talon pintamateriaalien kokonaisuuden ja hän löysi meille muun muassa erinomaisen ratkaisun ja värin olohuoneen seinään. Kun kunkin huoneen sisustuksen huonekortit olivat valmiina, saimme häneltä vielä iloisen toivotuksen tulevaan kotiimme.  

”Ei onni tule etsien – se saapuu eläen. Täyttä elämää uuteen kotiin!”

PS. Vinkkinä tuleville Siklatalon rakentajille. Käykää kurkkaamassa Siklan sivuston Kokemuksia ja ideoita –osiota, josta löytyy mukavasti kuvia ja videomateriaalia. Pääset sinne tästä >

 

Maaliskuu 2018

Sähköä ilmassa

Maaliskuussa olemme pohdiskelleet sähköasioita. Siklatec toimitti meille alkukuusta ensimmäisen ehdotuksen ja version talon sähkösuunnitelmaksi. Tapaamisessa Siklan toimistolla kävimme sitten kokonaisuuden läpi Siklatecin sähkötyönjohdon kanssa ja teimme joitakin muutoksia. Tämä sähkösuunnittelun vaikutusmahdollisuus oli sellainen asia, jota emme ehkä osanneet arvostaa siinä vaiheessa, kun päätöstä oman talon rakentamisesta teimme. Nyt osaamme eli kerrassaan hienoa, että jokainen valokatkaisin ja sähköpistoke on sellaisessa paikassa (niin sisällä kuin ulkona), joka on meille toimiva ratkaisu. Perheemme nuorilla oli myös omiin huoneisiin muutama toive eli hienoa, että oli mahdollista tälläkin osa-alueella toteuttaa heidänkin näkemyksiä. Tämä olikin sitten viimeinen osa-alue suunnitteluvaiheen hyväksymisten ja läpikäymisten osalta eli nyt on kaikki valmista ja varsinainen rakentaminen voi alkaa.

Jouluksi uuteen kotiin

Siklan työpäällikkömme oli meihin yhteydessä maaliskuun alussa tulevien töiden ja aikataulun osalta. Kohteemme on saanut lainvoimaisuuden 24.2.2018 ja valmistumiseen menee tuosta lähtökohtaisesti noin 10 kuukautta. Työpäällikkö lupaili, että jos kaikki työt etenevät aikataulussaan ja ilman ongelmia, niin talo saattaa valmistua etuajassa. Toiveena on siis päästä jouluksi uuteen kotiin. Jäädään siis yhdessä jännittämään, että miten työt etenevät.  

 


Maaliskuussa pohdittiin sähköasioita.

 

Huhtikuu 2018

Tontilla tapahtuu

Työmaan aloituskokous on pidetty kaupungin rakennusvalvonnassa ja työt käynnistyivätkin aivan välittömästi aloituskokouksen jälkeen. Suuntasimme heti mielenkiinnolla katsomaan talolle merkittyä paikkaa tontilla. Mahtavaa, että rakennustyöt ovat nyt käynnissä!

Toisen nuoremme koulumatka kulkee tontin ohi ja raportoijamme kertoi, että tontilla oli pian näkynyt mies ja kaivuri. Seuraavan päivän tilannepäivitys kertoi, että työt olivat edenneet ripeästi: "Nyt siellä on jo kuoppa". Työmaan edistymistä tarkkaillaan siis päivittäin vähintään kaksi kertaa päivässä koulumatkaraportoijamme toimesta.

Selkeää ja organisoitua

Talon rakentamisen kokonaisuus on tähän mennessä ollut selkeä ja järjestelmällinen prosessi. Hanska-hallintapaneelista löytyy kaikki tiedot ja nyt myös tarkka etenemisen aikataulu. Työmaan eri vaiheita ja projektin etenemistä on siis helppo seurata. Tähän asti kaikki asiat ovat sujuneet Siklan kanssa erinomaisen hyvin ja allekirjoitamme osaltamme näkemyksen, että toistaiseksi tämän helpompaa ei talon rakentaminen varmasti ole voinut olla. Malttamattomana odottelemme seuraavia vaiheita ja sitä hetkeä, kun taloa lähdetään varsinaisesti pystyttämään. Tämän hetken pitäisi olla kesäkuussa. Palataan sitä ennen kuitenkin tällä kanavalla vielä toukokuun kuviin ja tunnelmiin.

Onko sinulla kysyttävää?

Jos sinulla tulee mieleen kysymyksiä rakentamisesta Siklan kanssa, kerromme mielellämme omista kokemuksistamme tarkemmin. Voit lähettää kysymyksesi meille sivun alalaidassa olevalla lomakkeella. Käymme vastauksia läpi tulevissa blogikirjoituksissa. Muista antaa sähköpostiosoitteesi, jos haluat vastauksen myös sähköpostiisi.

 

Toukokuu 2018

Maapohjatöitä ja näkökulmia 

Toukokuussa tontilla saatiin maapohjatyöt valmiiksi ja seuraavana vuorossa on perustustyöt. Kesän aikana talo saadaan lämpövalmiiksi, jolloin syksy tehdään sitten sisätöitä. Näillä askelilla työt siis etenevät meidän hankkeessa. Tapaamme Siklan työnjohtajamme ensi viikolla vielä tontilla ja katsomme yhdessä paikan päällä talomme tulevia työvaiheita.

Olemme saaneet muutamia yhteydenottoja liittyen rakentamiseen Siklan kanssa ja vastailemme seuraavaksi näiden yhteydenottojen kysymyksiin.

Mitkä olivat mielestänne tärkeimmät huomioitavat asiat sopimusta tehdessä?

Sopimusta tehdessä on tärkeintä varmistaa, että tilattavassa kokonaisuudessa on sisällä ja huomioituna mm. kaikki mahdolliset maapohjan vaatimat työvaiheet (esim. paalutus) ja että ne on kirjattuna sopimukseen. Tutustukaa myös hintaan sisältyvien komeroiden ja keittiökalusteiden määrään ja arvioikaa mahdollisten muutostöiden (joita mahdollisesti haluatte tehdä) arvoa. Myös muiden asiakkaiden kokemusta kannattaa kuunnella itse olimme myös yhteydessä jo Sikla-talon rakentaneeseen perheeseen.

Kuinka lupaprosessiin liittyvät asiat etenivät?

Siklan asiakaspäällikkö ja rakennesuunnittelijat hoitivat asiaa sekä kaupungin kanssa että liityntäsopimusten osalta valtakirjallamme. Seurasimme toki asiaa aktiivisesti Lupapisteen portaalista ja olimme yhteydessä Siklan yhteyshenkilöihin muutaman keskeisen asian osalta. Sikla sitten hoiti nämä asiat puolestamme eteenpäin. Lupa-asiat etenivät sujuvasti kokonaisuudessaan Siklan toimesta.

Onko teillä joitakin näkökulmia tässä vaiheessa, joita olisitte tehneet toisin?

Vielä tässä vaiheessa ei ole meidän osalta sellaisia asioita ainakaan ole. Kannattaa itse olla myös aktiivinen ja tutkia tarkasti alueen ja ympäristön tulevat suunnitelmat sekä rakennusten että teiden osalta. Itse olimme perehtyneet tähän huolella ja välitimme myös pintavesisuunnitelmien työvaiheessa Siklalle vielä tietoa tulevista töistä alueella.

Yhteenvetona ja erittäin tärkeänä asiana todettakoon vielä, että Siklalla on monihenkinen ja ammattitaitoinen tiimi edistämässä asioita puolestamme. Täysvalmis-kokonaisuus on mielestämme kokonaisuudessaan erinomainen toteutustapa talon rakentamiselle.

Toivotamme oikein hyvää kesää ja tietysti etenkin meidän työmaalla työskenteleville ahkeria työpäiviä! 😊

 


Maapohjatyöt saatiin valmiiksi toukokuussa.

 

Kesäkuu 2018

Työt etenevät

Kesäkuun aikana työt tontilla ovat edenneet hyvää vauhtia. Perustus- ja täyttötyöt on nyt saatu päätökseen eli talon pohjat on tehty ja valettu. Seuraavaksi odottelemme elementtien toimitusta. Vaihe vaiheelta työt etenevät suunnitellusti. Myös aurinkoinen kevät ja alkukesä on suosinut rakentajia töissään. Tontilla vieraillessamme olemme alkukesän aikana päässeet tutustumaan myös tuleviin naapureihimme.

Positiivisia yllätyksiä matkan varrella

Nyt kun tontilla alkaa kokonaisuus hahmottua paremmin, on ”tiluksella” näkyvissä Siklan syksyllä tekemät ratkaisut tontin piha-alueen toteutuksesta. Talon sijainti tontilla vaati maa- ja pihatöiden osalta pohdintaa ja Sikla ratkaisi asian hienosti. Siklan arkkitehdin ajatus tontin pengerryksistä ja maantäytön muodoista oli meille jo suunnitteluvaiheessa positiivinen yllätys. Erinomaisen hienosti ajateltu kokonaisuus ja toteutus, joka tekee myös meidän mielestä piha-alueesta mielenkiintoisen tukimuurin ja pengerrysten johdosta. Siklan Täysvalmis-kokonaisuuteen kuuluu siis tämä piha-alueen toteutus nurmikonkylvöineen. Varsinaiset istutukset ovat sitten meidän vastuulla, ja tämä asia onkin sitten ihan oman pohdinnan paikka myöhemmässä vaiheessa.


Kesäkuussa tehtiin talon perustukset kuntoon.

Heinäkuu 2018

Vauhdikas kesä

Takana on helteinen heinäkuu ja meidän talolla töiden tahti on ollut myös ”kuuma”, sillä työmaalla työt ovat edenneet kesän aikana erityisen hienosti ja vauhdikkaasti. Heinäkuun aikana talo on pystytetty, on tehty valutöitä, LVI- ja sähkötöitä, ja kaikki seinät on myös jo levytetty ja tasoitettu. Vietimme tontilla myös pienimuotoisia harjannostajaisia sukulaisten ja ystävien kanssa heinäkuussa ja ihmettelimme yhdessä tulevaa uutta kotiamme.  Elokuun alussa käynnistyi jo sisämaalaustyöt eli seuraavaksi odottelemme takkaa ja eri tilojen kiinteitä kalusteita saapuvaksi.


Heinäkuussa edettiin jo sisätöihin.

Ajatukset tulevassa

Kuten ensimmäisessä kirjoituksessa (marraskuu 2017) kerroin, niin osaltamme olemme rakentamassa taloa, joka on pienempi kuin edellinen erillistalomme. Perheemme nuorista on toinen jo täysi-ikäinen, joten odotettavissa on, että asujien määrä on vähenemään päin. Vaikka tietoisesti neliöitä on ollut tarkoitus pienentää, niin talon laatan valun jälkeen iski hetken epäilys, että kuinka ikinä mahdumme tuolle alalle. Nyt, kun kaikki väliseinät on pystyssä ja huoneet nähtävissä, niin talo tuntuu kuitenkin juuri sopivan kokoiselta ja riittävän tilavalta tuleviin tarpeisiimme. Mittanauhan kanssa on ollut aivan pakko useana iltana käydä talolla jo suunnittelemassa tulevaa. Nyt on myös hyvä aika valmistautua muutamien kuukausien päästä tapahtuvaan muuttoon ja hankkiutua vielä eroon ylimääräisestä tavarasta. Viime hetken sisustusideoita vierailimme katselemassa myös Porin Asuntomessuilla. Messualueellahan oli myös Siklan rakentama palvelukoti Villa Luoto.

Yhteydenpito toimii

Kesän aikana Siklan työnjohtaja Ilkka on ollut meihin säännöllisesti yhteydessä ja olemme toki itsekin hänelle soitelleet muutamista asioista. Meillä on ollut mahdollisuus myös itse käydä työmaalla vähintään kerran viikossa tarkkailemassa töiden etenemistä. Voimme todeta, että tarkkaa työtä on tehty Ilkan valvovan silmän alla ja aikataulusta ollaan edellä tällä hetkellä kolme viikkoa. Siklan lupaus ”jouluksi uuteen kotiin” näyttää siis toteutuvan erinomaisesti!

 

Elokuu 2018

Talon värejä

Elokuu on tuonut tullessaan värit talon sisäseinien pintoihin. Värivalinnat teimme hankkeen aikataulun mukaisesti jo helmikuussa eli jännityksellä odotimme, miltä sävyt lopulta näyttävät seinäpinnoissa. Nyt, kun sisäseinät on maalattu, olemme oikein tyytyväisiä valintoihimme. Maalisävyjen valintaa vaikutti luonnollisesti myös muun muassa niiden yhteensopivuus talon tulevan lattian värisävyn kanssa.

Yleisvärinä meillä on Tikkurilan Valkoinen, joka on värisuunnittelijoiden valitsema luonnollisen kaunis valkoisen sävy sisäseinäpinnoille. Sikla Täysvalmis –hintaan ja kokonaisuuteen kuuluva Värisilman sisustussuunnittelija myös suositteli tätä valkoisen sävyä, sillä se on maalattujen vakiolistojen ja ovien sävyyn kauniisti sointuva lämpimän valkoinen. Sävy sopii myös hyvin yhteen luonnonmateriaalien ja muiden puunsävyjen kanssa.

Muu värimaailma meillä muodostuu greigen ja harmaan sävyistä. Toisella nuoristamme oli selkeä ajatus oman huoneensa värityksestä, joten yhdessä maakuuhuoneessa on sävynä Tikkurilan Pro Grey 1944. Talon suurimpaan tilaan valitsimme Tikkurilan ammattilaisten värikartan sävyn G486. Lisäksi talosta löytyy myös ”Uranus” eli Tikkurilan Taika-värikartan sävy 2077.

 

Ulkoverhouksen viimeistelyä ja maalausta

Kuten aikaisemmin olen kirjoittanut (joulukuu 2017), talomme valmistuu alueelle, jossa kaava määrää tarkasti talon värin ja myös ulkoverhouksen toteutuksen. Ulkoverhous on pystyrimalaudoitus, jonka viimeistely katkaisulistojen ja ikkunoiden vuorilautojen kanssa on aiheuttanut hivenen ylimääräistä työtä ja osin myös uudelleen viimeistelyä työmaalla.

Ulkoverhouksen osalta teimme elokuussa myös lopullisen kaavan mukaisen värivalinnan. Vaikka vaihtoehtoja ei ollut montaakaan, niin halusimme pohtia ja selvittää sävyvaihtoehtoja tarkemmin. Kävimme juttelemassa ja tiedustelemassa sävyä lähialueella juuri maalausvaiheessa olevassa toisesta uudiskohteessa. Heillä on samankaltainen kaava ja maalaus oli käynnissä. Lisäksi olimme yhteydessä Tikkurilan Desing Manageriin ja pyysimme häneltä kuvamateriaalia ja näkemystä muutaman eri punaisen sävyvaihtoehdon osalta. Tikkurilasta saimme erinomaista palvelua ja värisävy oli helppo ratkaista heiltä saatujen suurempien kohdekuvien kautta. Rautakaupoista löytyvistä pienistä värimalleista oli mielestämme vaikea hahmottaa, miltä sävy näyttää koko talon kokoisessa suuressa pinnassa.

Talon sävyksi valikoitui Tikkurilan Puutalot 2018 -värikartan sävy D109. Hauskaa, että värin nimike on ”Torppa”. Sävy sopii mielestämme erinomaisesti talon ympäristöön, jossa on edelleen joitakin rakennuksia 1900-luvun alkupuolelta. Tulen kertomaan vielä loppuvuoden jutuissa siitä, kuinka olemme muutamissa sisäpuolen valinnoissa myös huomioineet ympäristöä ja alueen historiaa.

Oikein hyvää alkanutta syksyä!

 

Lokakuu 2018

Takka ja kiintokalusteet talossa

Talolla on sisätyöt edenneet nyt siihen vaiheeseen, että takka on talossa ja kiintokalusteistakin jo suurin osa paikoillaan. Olemme erityisen tyytyväisiä Siklan yhteistyökumppanin Puustellin valintoihimme ja Puustellin palveluun. Tarpeellista säilytystilaankin tuntuu olevan riittävästi.

Lupasin, että kerron tässä syksyn mittaan siitä, miten olemme huomioineet talon sisäpuolen valinnoissa ympäristöä ja alueen historiaa. Tämä toteutuu meillä muun muassa keittiössä, jonne valitsimme oviin valkoisen koivun matkaamme. Koivu sopii mielestämme hyvin talomme perinteiseen ”henkeen”. Tontillamme on aikoinaan sijannut myös Koivula-niminen tila ja tästä muistona tontin rajallamme on kolme suurta koivua. Koivun tarina siis jatkukoon talossa!

Seuraavana työvaiheena on meillä vuorossa lattiapintojen sekä katon viimeistely ja nämä tarvikkeet odottavatkin tekijäänsä jo työmaalla. Tärkeä työvaihe ennen pintojen sulkemista on ollut betonilaatan kosteusmittaus. Meillä betonilaatta on valettu jo kesällä maakosteasta betonista ja pinnoitus tehdään nyt marraskuun alussa. Monet meistä talonrakentajista haaveilee sisustuksellisista asioista, mutta tärkein asia on kuitenkin rakentamisen laatu ja hyvän rakentamistavan noudattaminen kokonaisuudessaan. Näin talon elinkaari on kestävä ja ongelmia ei ilmene myöhemmin.

Ulkopuolen työt

Syksyn aikana on myös talon ulkopuolella tehty töitä ja vielä on toki jonkin verran ulkopuolen työvaiheita myös edessä. Meillä on nyt kuitenkin jo mullat pihassa ja nurmikon siemenet kylvetty eli kevättä odotellessa :) Myös suurin osa talon terasseista on valmiina. Palataan ulkopuolen kuviin tarkemmin seuraavassa jaksossa, kun työt siellä valmiina ja kaikki sovitut sekä tilausvahvistuksen mukaiset viimeistelytyöt on tehty.

Mahtavaa marraskuuta kaikille!

 

Joulukuu 2018

Lähes valmista

Sisätyöt talolla ovat edenneet hyvin. Sisätöiden viimeistelyssä tehtiin tarkkaa työtä ja jos työntekijöillä heräsi kysymyksiä, he olivat välittömästi meihin yhteydessä ja varmistivat asian. Sähkötyöt ovat myös jo lähes valmiina eli meillä on valot talossa niin sisällä kuin ulkona. Sisäpuolen töiden osalta on vielä joitakin viimeistelytöitä edessä ja lisäksi vesikalusteet ja saunan lauteet odottavat kiinnitystä eli loppusuora vielä edessä. Harmiksi näyttää siltä, että osa talon ulkopuolen viimeistelytöistä jää vielä keväälle. Olemme kuitenkin luottavaisia siihen, että juuri ennen joulua sovitussa käyttöönottotarkastuksessa saamme luvan muuttoon. Näillä näkymin me siis vietämme Niemen muuttolaatikoiden kanssa punaista joulua.

Sisustuspohdintoja

Kuten viime kirjoituksessa mainitsin, on talossa tärkeintä hyvä rakentamisen laatu, mutta toki uuden kodin sisustus on tässä rakentamisen kuukausina ollut monin tavoin mielessä. Vierailimme sisustusasioissa Vepsäläisellä ja teimme heidän sisutussuunnittelijan konsultoimana muutamia kaluste- ja sisustusostoksia. Tulevien mattojen kokoja ja värejä olemme käyneet myös useampaan otteeseen pohtimassa ja mittailemassa talolla, sillä uusi vaalea lattia ja uudet tilat vaativat mattojen päivittämisen. Lisäksi meillä on jo valmiina odottamassa asennusta varaston- ja vaatehuoneen hyllyt. Seuraavat viikot keskitymme pakkauspuuhiin ja sen jälkeen olemme osaltamme valmiita muuttoon.

Palataan vielä viimeisen kerran kuulumisiin joulukuun osalta. Sitä ennen toivotamme oikein hyvää joulun aikaa!

 

Tammikuu 2019

Lupa muuttaa

Talon käyttöönottotarkastus pidettiin joulun alla ja luvan viedä tavaroita saimme 21.12.2018. Joulu ja vuodenvaihde meillä meni siis kokonaisuudessaan muuttopuuhissa. Vielä on toki talossa joitakin viimeistelytöitä jäljellä tammikuun ja kevään aikana, jotka Sikla tekee valmiiksi tilausvahvistuksen mukaisesti.

Nyt kun olemme saaneet muutaman viikon asustaa uudessa talossa, alkavat tavarat pikkuhiljaa löytämään oman paikkansa. Hivenen päänvaivaa on aiheuttanut entistä pienemmät neliöt, joka oli toki harkittu päätös. Asumme nyt pitkästä aikaan yksitasoisessa talossa, ja se tuntuu oikein hyvältä ratkaisulta. Myös Sikla-talomme pohja on toimiva. Vaikka neliöitä on vain sata, niin talossa on tilan tuntua. Olohuoneen suuret ikkunat varmistavat myös sen, että koirallamme on jälleen tähystysmahdollisuus ulos. Ohikulkevat ovat siis tarkassa seurannassa. Punainen talomme on saanut nyt alkuvuodesta kauniin lumisen maiseman ympärilleen ja nautimme talon ympäristöstä, jossa luonto mutta myös kaikki palvelut ovat lähietäisyydellä. Tässä talossa on hyvä asua!

Talon rakennusprojekti on aina monivaiheinen matka. Täysvalmis-konseptin perusajatuksena on vähentää tilaajan huolia rakentamisen matkasta ja vapauttaa tilaajan aikaa arjen muihin asioihin. Haluamme erityisesti kiittää Siklan asiakaspalvelupäälliköitä, jotka ovat olleet kanssamme Sikla Täysvalmis -matkassa ja pitäneet lankoja käsissä.

Oikein hyvää vuotta 2019 kaikille!