Clicky

Siklataloa rakentamassa – punainen koti

Juttusarjassa Siklan asiakas kertoo kokemuksistaan koko rakennusprojektin ajan.

Marraskuu 2017

Uutta kohti

Olemme seuranneet tiiviisti viimeisen puolentoista vuoden ajan asuinalueemme ja lähialueiden asuntotarjontaa ja pohtineet erilaisia vaihtoehtoja tuleville vuosille. Ajatuksena perheellämme on ollut päästä aivan uuteen kotiin, joka palvelee tulevien vuosien muuttuvia tarpeitamme. Perheemme nuorista toinen on täysi-ikäisyyden kynnyksellä ja toinen pian 16-vuotias. Etsimme ratkaisua, joka taipuu tulevien vuosien väheneviin asukkaisiin, mutta joka vielä joitakin vuosia toimii nelihenkisen perheemme ja yhden koiran pesänä.

Tapaamisia ja keskusteluja myyntiedustajan kanssa

Asuntotarjontaa tutkiessamme vastaan tuli asuinalueellamme sijaitseva tontti, johon saisi Siklan kautta tontin lisäksi myös talon. Ajatuksenamme ei ollut alun perin lainkaan ryhtyä rakennusprojektiin, mutta ajattelimme, että käymme kuitenkin juttelemassa Siklan konttorissa heidän tarjoamastaan kokonaisuudesta. Ensimmäisen tapaamisen jälkeen meillä heräsi ajatus, että ehkäpä voisimme kuitenkin harkita rakennuttamista, koska Siklan tarjoama Täysvalmis-kokonaisuus tuntui riskittömältä ja helpolta ratkaisulta.

Tapasimme Siklan myyntiedustajaa useita kertoja jo ennen tilausvahvistusta. Hän kuunteli ajatuksiamme ja vastasi sekä kasvotusten että sähköpostilla lukuisiin kysymyksiimme, tarkennuspyyntöihin ja toivomuksiimme.

Sikla tarjosi meille jo ennen kaupantekoa erilaisia vaihtoehtoja talosta kyseiselle tontille, mikä oli iloinen yllätys. Saimme siis jo tässä vaiheessa juuri meille räätälöityjä ratkaisuja ja pohjapiirustuksia.

Kartoitimme toki asiaa myös muiden talotoimittajien tarjonnasta ja olimme yhteydessä perheeseen, joka jo asuu Siklan rakentamassa kodissa. Selvityksen tuloksena meille vahvistui, että jos ryhdymme rakennusprojektiin, toteutamme sen Siklan kanssa. Nyt olemme vahvistaneet tilauksen ja yhteistyömme Siklan kanssa on virallisesti käynnissä.

Hyvää arkea rakentamassa

Tonttimme kaava mahdollistaa vain melko perinteisen mallin rakentamisen. Tämä sopii meille mainiosti, koska olemme joskus puolihuolimattomasti puhuneet: ”Jos rakentaisimme, niin mukava olisi oma punainen tupa”. Nyt perheellemme on sellainen tulossa, kun päädyimme Siklan mallistosta löytyvään perinteiseen talomalliin, johon meille tehtiin toivomamme muutokset. Yksi näistä oli varmistaa ikkunoiden sijoittelu niin, että koiramme pääsee tarkkailemaan kotiin saapuvia. Kaikki perheemme jäsenet on siis huomioitu ja rakennusprojekti voi alkaa.

 

Joulukuu 2017

Asiakaspäällikkö apuna

Talokaupan solmimisen jälkeen olemme saaneet Siklan asiakaspäällikön mukaan projektiin. Asiakaspäällikkö on säännöllisesti meihin yhteydessä ja informoi asioiden etenemisestä. Kaikki Siklatalon rakentamiseen liittyvät tiedot ja dokumentit löytyvät Hanska-hallintapaneelista, josta pääsemme myös asiakkaana katsomaan tietoja. Hanskasta löytyy lisäksi kaikki projektin yhteyshenkilöiden tiedot vastaavasta työnjohtajasta sisustussuunnittelijaan.

Meillä asiat ovat nyt siinä vaiheessa, että Siklan toimesta on tontillamme tehty maaperätutkimus ja nyt työn alla on rakennuslupahakemuksen valmistelu. Tämän osalta tapaamme Siklan toimistolla lähipäivinä, jolloin pääsemme vielä katsomaan kuvat ja muut dokumentit ennen rakennuslupahakemuksen toimittamista.  

SiklaTäysvalmis tuntuu meistä hyvältä ja oikealta ratkaisulta, ammattilaiset hoitavat hommat ja meitä informoidaan sekä kutsutaan tapaamisiin sovituissa vaiheissa. Arvostamme sitä, että meidän ei tarvitse kysellä asioiden etenemisestä vaan meihin ollaan asiakaspäällikkömme toimesta säännöllisesti yhteydessä ja pääsemme vaikuttamaan toivomiimme asioihin.

     

Ennen Siklataloa

Tonttimme kaavamääräyksiä tutkiessamme kiinnostuimme tulevan kotimme alueen historiasta ja kartoitimme sitä menneinä viikkoina. Talomme on rakentumassa ympäristöön, josta ensimmäiset merkinnät historiankirjoissa ovat keskiajalta eli kuudensadan vuoden takaa vuodelta 1417.  Siklatalo on nyt rakentumassa entisen Suuren Rantatien (Kuninkaantien) läheisyyteen, joka oli aikoinaan vanha postireitti Norjan Bergenistä Tukholman kautta Maarianhaminaan, edelleen Turkuun ja Etelä-Suomen halki Pietariin asti. Tietä kulkivat kuninkaat ja heidän kuriirinsa, piispat, kauppiaat, taiteilijat ja armeijat. Tästä historiallisesta ympäristöstä johtuen alueen kaavamääräys on melko ”tiukka” ja tontillemme on mahdollista rakentaa vain perinteinen punainen talo. Siklatalo taipuu siis myös näihin vaatimuksiin.

Meillä on kartoituksessa kaupunginmuseon kuva-arkistosta muutamia historiallisia kuvia tonttimme alueesta. Kuvat voivat mahdollisesti olla myös tavalla tai toisella osana uuden kotimme sisustusta. On mielenkiintoista nähdä, miltä tulevan Siklatalomme ympäristö on näyttänyt aikoinaan, kun nykyisin alue on kaikkien palveluiden läheisyydessä.  

Toivotamme hyvää ja punaista joulua Siklan henkilökunnalle sekä kaikille Siklatalon ystäville!

 

Tammikuu 2018

Rakennuslupaa odotellessa

Tapaninpäivänä 2017 sähköpostiimme saapui ilmoitus, että hanke on edennyt seuraavaan vaiheeseen; rakennuslupahakemus on jätetty. Tämä tarkoittaa, että hakemus on nyt vireillä ja odottaa viranomaisen käsittelyä. Siklan kanssa asiat etenevät siis myös joulunaikaan. Myös koiramme kävi tarkistamassa tulevat ”tilukset” pyhien aikana.

Vuosi 2018 käynnistyi asiakaspäällikkömme yhteydenotolla ja saimme häneltä infokirjeen tulevista valinnoista. Valintoja ja vaikutusmahdollisuuksia on paljon. Helmikuun loppuun mennessä vahvistamme Siklan ammattilaisten ja heidän yhteistyökumppaniyritysten kanssa kaluste-, sisustus, sähkö-, tulisija-, laude-, paneeli-, väliovi-, vesikaluste sekä ikkuna- ja ovisuunnitelmat. Ja mikä parasta, tämäkin asia toimii Siklan kanssa sujuvasti. Siklan eri yhteistyökumppanit ovat meihin yhteydessä ja toimittavat perustiedot ja pohjasuunnitelmat, joihin voimme sitten vaikuttaa toiveemme mukaisesti. Olimme jo ideoineet ja tehneet inspiraatiokarttaa vuodenvaihteen aikoihin, jonka toimitimme heti alkuvuodesta ensimmäiseksi Siklan kalusteyhteistyökumppani Puustellille suunnittelun pohjaksi. On ollut mukava koko perheen kesken pohtia valintoja ja urheilevilla teineillämme olikin erityistoiveita muun muassa suihkutilan vesikalusteisiin.  

Kaikessa arjen kiireessä ja rajallisissa aikaresursseissa olemme tyytyväisiä siihen, että meillä on Siklan ammattilaiset edistämässä asioita ja rakentamassa taloa. Haluamme vielä erikseen kiittää asiakaspäällikköämme Mirkaa, jolla on todella ”homma hanskassa”. Asiakaspäällikkömme kanssa asiat etenevät ja vastaukset kysymyksiimme saapuu nopeasti. Kiitos Mirka!

 

Helmikuu 2018

Lupa rakentaa

Se oli torstai 8. helmikuuta, kun lupa rakentamiseen saapui. Lupaprosessi meni suhteellisen joutuisasti, vaikka toki sen aikana oli muutamia isompia asioita selvitettävänä ja myös pohdittavana. Hyvässä yhteistyössä Siklan ja kaupungin kanssa nämä muutamat erityistä selvitystä vaatineet asiat saatiin kuitenkin ratkaistua. Kiitos jälleen asiakaspäälliköllemme ja lisäksi Siklan rakennesuunnittelija Erkille aktiivisesta asioiden edistämisestä. Nyt vain sitten odottelemme, että tontilla alkaa tapahtua.

Mikä on meille tärkeää?

Helmikuun aikana olemme tehneet myös suurimman osan talon materiaali- ja varustevalinnoista. Siklan Täysvalmis kokonaishintaan kuuluva kokonaisuus on kattava, mutta toki tässä vaiheessa oli mahdollisuus pohtia myös vielä muutoksia ja täydennyksiä. Tämä on rakennusprojektissa luonnollisesti se vaihe, jossa aivan kaikki unelmat eivät aina kohtaa budjettia. Siksipä olikin hyvä pysähtyä miettimään, että mitkä ovat meidän perheelle niitä tärkeitä asioita, joihin haluamme tehdä lisäpanostusta. Meidän perheessä nämä asiat olivat erityisesti keittiökalusteiden materiaali, eri tilojen lisäsäilytysratkaisut ja tietysti muutama nuortemme erityistoive. Kuulostaa ehkä arkiselta mutta arkeahan siellä kotona eletään. Toki tätä ”Mikä on meille tärkeää?” -näkökulmaa olimme pohtineet merkittävästi jo talomme pohjaratkaisun suunnittelu- ja päätösvaiheessa.


Sisustussuunnittelijan avustuksella löysimme meille sopivat värit ja pintamateriaalit.

Inspiroivia kohtaamisia

Tärkeiden valintojemme apuna meillä on ollut Siklan erinomainen yhteistyökumppaniverkosto. On ollut hyvä tehdä ratkaisuja kunkin osa-alueen ammattilaisen kanssa. Kaikki tämä palvelu kuuluu siis Sikla Täysvalmis –hintaan ja kokonaisuuteen. Värisilman sisustussuunnittelijan kanssa työstimme yhdessä talon pintamateriaalien kokonaisuuden ja hän löysi meille muun muassa erinomaisen ratkaisun ja värin olohuoneen seinään. Kun kunkin huoneen sisustuksen huonekortit olivat valmiina, saimme häneltä vielä iloisen toivotuksen tulevaan kotiimme.  

”Ei onni tule etsien – se saapuu eläen. Täyttä elämää uuteen kotiin!”

PS. Vinkkinä tuleville Siklatalon rakentajille. Käykää kurkkaamassa Siklan sivuston Kokemuksia ja ideoita –osiota, josta löytyy mukavasti kuvia ja videomateriaalia. Pääset sinne tästä >

 

Maaliskuu 2018

Sähköä ilmassa

Maaliskuussa olemme pohdiskelleet sähköasioita. Siklatec toimitti meille alkukuusta ensimmäisen ehdotuksen ja version talon sähkösuunnitelmaksi. Tapaamisessa Siklan toimistolla kävimme sitten kokonaisuuden läpi Siklatecin sähkötyönjohdon kanssa ja teimme joitakin muutoksia. Tämä sähkösuunnittelun vaikutusmahdollisuus oli sellainen asia, jota emme ehkä osanneet arvostaa siinä vaiheessa, kun päätöstä oman talon rakentamisesta teimme. Nyt osaamme eli kerrassaan hienoa, että jokainen valokatkaisin ja sähköpistoke on sellaisessa paikassa (niin sisällä kuin ulkona), joka on meille toimiva ratkaisu. Perheemme nuorilla oli myös omiin huoneisiin muutama toive eli hienoa, että oli mahdollista tälläkin osa-alueella toteuttaa heidänkin näkemyksiä. Tämä olikin sitten viimeinen osa-alue suunnitteluvaiheen hyväksymisten ja läpikäymisten osalta eli nyt on kaikki valmista ja varsinainen rakentaminen voi alkaa.

Jouluksi uuteen kotiin

Siklan työpäällikkömme oli meihin yhteydessä maaliskuun alussa tulevien töiden ja aikataulun osalta. Kohteemme on saanut lainvoimaisuuden 24.2.2018 ja valmistumiseen menee tuosta lähtökohtaisesti noin 10 kuukautta. Työpäällikkö lupaili, että jos kaikki työt etenevät aikataulussaan ja ilman ongelmia, niin talo saattaa valmistua etuajassa. Toiveena on siis päästä jouluksi uuteen kotiin. Jäädään siis yhdessä jännittämään, että miten työt etenevät.  

 


Maaliskuussa pohdittiin sähköasioita.

 

Huhtikuu 2018

Tontilla tapahtuu

Työmaan aloituskokous on pidetty kaupungin rakennusvalvonnassa ja työt käynnistyivätkin aivan välittömästi aloituskokouksen jälkeen. Suuntasimme heti mielenkiinnolla katsomaan talolle merkittyä paikkaa tontilla. Mahtavaa, että rakennustyöt ovat nyt käynnissä!

Toisen nuoremme koulumatka kulkee tontin ohi ja raportoijamme kertoi, että tontilla oli pian näkynyt mies ja kaivuri. Seuraavan päivän tilannepäivitys kertoi, että työt olivat edenneet ripeästi: "Nyt siellä on jo kuoppa". Työmaan edistymistä tarkkaillaan siis päivittäin vähintään kaksi kertaa päivässä koulumatkaraportoijamme toimesta.

Selkeää ja organisoitua

Talon rakentamisen kokonaisuus on tähän mennessä ollut selkeä ja järjestelmällinen prosessi. Hanska-hallintapaneelista löytyy kaikki tiedot ja nyt myös tarkka etenemisen aikataulu. Työmaan eri vaiheita ja projektin etenemistä on siis helppo seurata. Tähän asti kaikki asiat ovat sujuneet Siklan kanssa erinomaisen hyvin ja allekirjoitamme osaltamme näkemyksen, että toistaiseksi tämän helpompaa ei talon rakentaminen varmasti ole voinut olla. Malttamattomana odottelemme seuraavia vaiheita ja sitä hetkeä, kun taloa lähdetään varsinaisesti pystyttämään. Tämän hetken pitäisi olla kesäkuussa. Palataan sitä ennen kuitenkin tällä kanavalla vielä toukokuun kuviin ja tunnelmiin.

Onko sinulla kysyttävää?

Jos sinulla tulee mieleen kysymyksiä rakentamisesta Siklan kanssa, kerromme mielellämme omista kokemuksistamme tarkemmin. Voit lähettää kysymyksesi meille alla olevalla lomakkeella. Käymme vastauksia läpi tulevissa blogikirjoituksissa. Muista antaa sähköpostiosoitteesi, jos haluat vastauksen myös sähköpostiisi.