Clicky

Villa Luoto arkkitehdin näkökulmasta

Kaksikerroksinen palvelukoti Villa Luoto on suunniteltu hoiva- ja tukiasunnoiksi. Rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen on sijoitettu 30 hoivahuonetta, joissa jokaisessa on oma kylpyhuone. Ateriat syödään yhteisissä ruoka- ja oleskelutiloissa. Isot lasipinnat avaavat ensimmäisen ja toisen kerroksen yhteistilat suojatulle sisäpihalle. Hoivakodin asukkaiden kokoontumiset näissä yhteisissä tiloissa toimivat päivän kohokohtana - on mukavaa tavata muita asukkaita. Asuntojen ja hoivahuoneiden yhdistyminen julkisimpiin oleskelutiloihin on saumaton. Yksin ei tarvitse olla, mutta toisaalta oma rauha on taattu, kun oven painaa kiinni.

Villa Luodon toiseen kerrokseen on sijoitettu 24 kappaletta itsenäisempään ja omatoimisempaan asumiseen suunniteltuja, pieniä tukiasuntoja. Jokaisessa asunnossa on oma keittiö ja kylpyhuone. Asukkaat voivat ulkoilla itsenäisesti hoivakodin sisäpihalla, joka jää U-muotoisen rakennuksen keskelle. Asunnoissa on ranskalaiset parvekkeet. Toiseen kerrokseen sijoittuu myös asukkaiden yhteinen saunaosasto. Rakennuksesta löytyy hissi, johon mahtuu siirrettävä sänky.

Rakennuksen pääsisäänkäynti on pohjoispuolella, kun taas piha-alueelle kuljetaan etelän puolelta. Suojainen ja aurinkoinen piha-alue tarjoaa elämyksiä; sisäpihalla on ympärivuotisten havukasvien lisäksi omenapuita, rantaheinikkoa ja sorapintoja. Ulkoilumahdollisuuden tarjoavan terassoidun puukannen lisäksi myös pihan liuskekivipoluille on tehty kulkureittejä, joiden varsille on sijoitettu penkkejä lepäämistä varten. Laiturimaisen puukannen istutuskaukaloissa on marjapensaita ja hedelmäpuita, joiden sadosta asukkaat voivat nauttia loppukesän aurinkoisina päivinä.

Pihalle avautuvien ensimmäisen ja toisen kerroksen katettujen ulkoterassien ohella myös Repolankadun puolelle sijoittuvilta, ilta-auringon ja Kokemäenjoen suuntaan avautuvilta katetuilta ulkoterasseilta voi nauttia jokivarren vesinäkymistä. Rakennuksen julkisivut ovat puupintaa, joka pehmentää rakennuksen yleisilmettä. Julkisivua terävöittävät kirkkaankeltaiset ja -vihreät alueet. Huopakattopinta polveilee elävästi tuoden vaihtelua rakennuksen ulkomuotoon. Villa Luodon laajuus on kokonaisuudessaan 2500 kerrosneliömetriä.

 

Villa Luodon on suunnitellut Pave Arkkitehdit.